כיצד יסווגו שטחים נלווים לדירות בבניין לדיור מוגן

פסקי דין
 

כיצד יסווגו שטחים נלווים לדירות בבניין לדיור מוגן

שטחים נלווים בבית דיור מוגן שיש בינם לבין הדירות זיקה הדוקה - זיקה שתיבחן לאור אופייה המיוחד של האוכלוסייה במקום - יסווגו אף הם בסיווג הנמוך של "דירות מגורים".

הסוגיה הבסיסית בדבר הסיווג הנכון של דירות המגורים, הוכרעה בעבר, על ידי בית המשפט העליון שקבע, כי למרות שמדובר בבית דיור מוגן המנהל את המקום למטרות רווח, הרי שבנסיבות הספציפיות של הנכס, עסקינן, באוכלוסייה המסוגלת לדאוג לעצמה, אשר מנהלת בדירה אורח חיים רגיל, האופייני לאורח החיים בדירות מגורים. לפיכך, קבע בית המשפט העליון, שדירות המגורים יסווגו ככאלה; ואולם, ההכרעה בשאלת סיווגם של השטחים הנלווים והמשותפים, הוחזרה לבית המשפט המחוזי.

בית המשפט המחוזי קבע, כי יש לבחון את השאלה, לאור הזיקה בין השטח הנבחן, לבין דירות המגורים, תוך מתן דגש לאופייה המיוחד של האוכלוסייה במקום.

עמדת המבקשים היתה כי כל השטחים נועדו לשרת את אוכלוסייתה המבוגרת של אחוזת ראשונים. בתי אבות מספקים כיום לא רק שירותי מגורים, אלא, גם שירותים ופעילויות חברתיות, המהווים  בעבור אוכלוסייה זו את חיי הקהילה שלהם, ומשכך שטחים אלו הנם חלק בלתי ניפרד מ"דירות המגורים". בית המשפט קיבל את העיקרון וקבע, כי המחוקק חפץ להקל על מיסוי בית אבות והעירייה מטילה למעשה חיובים ב"דלת אחורית" ע"י סיווג שטחים כבעלי שימושים מסחריים, בנפרד מבית המגורים באופן המטיל חיוב ארנונה בשיעור גבוה יותר מאשר אילו הם הוגדרו כ"בית מגורים".

בסיכומו של דבר, קבע בית המשפט, כי: החצר הלובי והמעברים, חדר האוכל, הקפיטריה, ה"ברביקיו", חלק מהמשרדים, המרפאה, חדר ההרצאות, חדרי החוגים, הבריכה וחדר הכושר יסווגו כשטחים נלווים לדירות המגורים ואילו אגף הסיעוד והמזנון יסווגו כשטחים מסחריים.

ה"פ (ת"א) 85/98 אחוזת ראשונים – רובינשטיין ואח' נ' עיריית ראשון לציון,  ניתן ב17/10/06. לקריאת פסק הדין במלואו ראה  - אתר הרשות השופטת.